Suuline traditsioon - Sõjad – väeteenistus - Jaapani sõda

Jaapani sõjas käinud mitmed Mäo ümbrusest. Nüüd need surnud ja teised ei tea sellest.
EKLA, f 199, m 44, 81 (IV-B4) < Paide-Anna khk., Lasbutri [Lasputre] as., Kükita - Hilda Kõrge < Villem Übjus, 65 a. (1930)

Jaapani sõjas Port Arturis käinud Kirila külast Juhan Wimberg.
EKLA, f 199, m 44, 81 (IV-B4) < Paide-Anna khk., Kirila k., Uuepiibu t. - Hilda Kõrge < Aleksander Reinmann, 55 a. (1930)

Jaapani sõjas olnud jutustaja ümbrusest (Sõmeru küla) üks teenija.
EKLA, f 199, m 44, 81 (IV-B4) < Paide-Anna khk., Sõmeru k., Tõugu t. - Hilda Kõrge < Hans Tõugu, 72 a. (1930)

Jaapani sõjas on käinud vähesed – lähemast ümbrusest ei tea jutustaja ühtegi osavõtjat, s.o Paide kihelkonna lõunaosast.
EKLA, f 199, m 44, 81 (IV-B4) < Paide-Anna khk., Valgma k., Pääburi t. - Hilda Kõrge < Otto Indermitte, 65 a. (1930)

Tarbja külast on Jaapani sõjas üks isik olnud.
EKLA, f 199, m 44, 81 (IV-B4) < Paide-Anna khk., Tarbja k., Kuura t. - Hilda Kõrge < August Kerber, 36 a. (1930)

Jaapani sõtta pidand jutustaja ümbrusest mõned mehed minema, ka jutustaja ise, kuid keisri proua oli kinkinud kolme aasta meestele vabaduse.
EKLA, f 199, m 44, 81 (IV-B4) < Paide-Anna khk., Pikaküla as. - Hilda Kõrge < Mart Treial, 65 a. (1930)